Tyskland: Rheinland-Pfalz

Landsnummer
Ambulans
Brandkår
Polis



Vädret Zell



Webbkamera


Nationaldag

3:e oktober


Sidan skapad
14-08-24

Sidan uppdaterad
14-08-24







Vid bilolycka

Tysk/Svensk
olycksrapport
Skriv ut och ta med.











 

  


Brandenburg i Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
 Gatan Brandenburg kantas här av vackra hus.
Zell (Mosel)
Moseldalen är en unik plats i Europa där det mångfacetterade vinkulturlandskapet Zeller-Land fullständigt penetreras av vandrings- och cykelvägar som i sin tur leder till förtrollande natur och imponerande utsiktspunkter.

Det är en vacker ensamble av hus som välkomnar en när man kör in i den idylliska vinorten Zell och den svarta kattens rike.

När romarna entrade platsen hade Kelterna, ni vet dem som Julius Caesar kallade för Galler vars namn alltid slutade på -ix, redan varit här i hundratals år. Platsen låg mellan Augusta Treverorum (Trier) och Confluentes (Koblenz) så det var ingen slump att den gamla romerska vägstationen med tillhörande lager (Cellae) hamnade här. Man kan säga att det var just romarnas förtjusning till vinet som gav staden dess namn.

Detta blev fröet till det som senare skulle växa till 16 individuella vindistrikt som alla skulle komma att gå under paraplynamnet Zeller Schwartze Katz!
Välkomna till Zell!



Historia
0500 f.Kr Kelterna slår sig ner i distriktet ”Winzwies” (ov. badet)
0100 f.Kr Kelterna bygger fästningen uppe vid "Baintner Kopf"
0070 Romarna lägger grunden för staden Zell
0400 ca. Romersk fästning står klar uppe vid Marienburg
1222 Stadsrättigheter tilldelas Zell.
1322 En slottsliknande fortifikation byggs, slottet Zell
1521 Kejsar Maximilian stannar i staden på slottet Zell
1632 Svenskarna besätter Marienburg
1666 Pesten härjar i Moseldalen.
1794 Zell tillhör Frankrike
1814 Zell tillhör Preussen
1847 Friedrich Wilhelm the IV sover över på slottet
1848 Storbrand
1857 Storbrand
1950 Kaimt införlivas i Zell
1968 Barl införlivas i Zell
1969 Merl införlivas i Zell
2014 "Bila i Europa.se" besöker Zell (Mosel)




Att köra till Zell (Mosel), parkera & bo.
Från Koblenz räknat tar det 1h, men man kan köra till Zell från alla väderstreck. Hon är centralt placerad vilket underlättar för vidare utflykter i dalen.

Att parkera sker lättast om man kör förbi de vackra husen vid Brandenburg, förbi "svarta katten" i centrum och där vägen svänger 90° åt höger vid Lindplatz tar man istället vänster och ner mot den stora parkeringen vid floden. Nära och bra till centrum och det finns alltid plats här.

Bo
Som på så många andra platser här i Tyskland är boendealternativen många. Väljer ni att bo i stadsdelen Merl har ni en 30min vacker promenad in till Zell längs floden. Lite närmre centrum finner man Hotel Panorama Drei Kronen som drivs & ägs av svenska Maria Bartsch.

I centrum finns bl.a. ett finare alternativ slottshotellet. Vill man campa ska man bege sig till andra sidan floden vid stadsdelen Kaimt på campingpark-zell.
 Merl från Hauptstrasse Foto: Patrik Mattsson © 2014
En av de många vägarna som leder upp bland druvorna. Här sett från Hauptstrasse i Merl.



 Gammal järnvägsstation Foto: Patrik Mattsson © 2014
Byggnaden agerade som järnvägsstation mellan åren 1905 - 1962.
Sevärdheter
Miljön i Zell är i sig en sevärdhet där en del restauranger bjuder på härliga uteserveringar. Tänk på vad det gäller vinprovningar, detta görs till fördel med den aromatiska lökpajen Zwiebelkuchen. Självklart finns det lite byggnader som kan vara av intresse.

Den gamla järnvägsstationen karta
Den 3h långa smalspåriga järnvägslinjen mellan Bullay och Trier som byggdes mellan åren 1903-05 förlorade i betydelse till förmån för bilismen. Anledningen till detta var att vägarna börjades byggas ut efter andravärldskriget och restiden reducerades till 1h på sträckan.

År 2004 köpte ett par byggnaden och öppnade upp en restaurang & vinprovning. Byggnaden är mycket charmig, priserna på menyn likaså.

Den gamla järnvägsstationen i Merl (30min Moselpromenad) karta är som ett litet smycke, här finns också möjlighet till vin och lite enklare mat.


Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
Militärer och tungt artelleri transporterades genom dalen och vidare till fronten under båda världskrigen. Även persontåg gick här som fick smeknamnet "dryckeståget", linjen gav dalen ett rejält uppsving!


Slottet karta
Det kurfurstliga residensslottet är ett sengotiskt stadsslott. Här har gäster som kejsar Maximilian I år 1512 och Fredrik Vilhelm IV av Preussen år 1847 huserats. Det byggdes runt år 1250 som ett extra residens för ärkebiskopen i Trier! Det som skiljer sig från andra slott är att byggnaden inte står uppe på en topp utan mitt i centrum i Zell. Slottet är idag ombyggt till slottshotell och vill man äta & dricka med klass så bör man prova slottskällaren.


Zeller Schwarze Katz
Det är i möten människor i mellan som historien kalibrerat sig i olika riktningar, men här kom det till att handla om en köpman och en svart katt som skulle ge denna ort landvinningar utanför fantasins gränser.

År 1863 kom tre köpmän från Aachen till staden Zell. En av männen tittade på några tunnor vin och möttes av en fräsande katt med välvd rygg. Mannen tolkade detta som ett gott omen då han upplevde att katten inte ville att vinet skulle gå bort till underpris. Efter en lyckad affär tog köpmannen med sig vinet och märkte flaskorna med en etikett som pryddes av en svart katt. Draget blev en succé, köpmannen återkom och så började karusellen snurra och gör så än.

Självklart är detta möte förevigat genom en staty (b.t.h.) och självklart firas detta genom en festival sista helgen i juni månad.

Zeller Schwarze Katz upphovsrättsskyddat
Det var familjerna Mayntzer och Bohn som var först med att använda namnet "Zeller Schwarze Katz" för att annonsera ut Zell- vinet. På mitten av 1900- talet var så gott som alla bra viner från gårdarna härifrån märkta med namnet.

Nu ville också andra vinproducenter kring Mosel börja använda namnet då man ansåg att Zell inte kunde ha ensamrätt här. Det började så småningom att dyka upp varianter som "Reiler weiße Katz", "Trarbacher schwarzer Kater", "Zeller weiße Maus". Domstolen i Koblenz satte stopp för dessa varianter och menade att namnet "Zeller schwarze Katz" tillhör staden Zell.

Bästa inköpsstället
Innan själva inköpet kan det vara bra att känna till följande.

Lieblich
Halbtrocken/Feinherb
Trocken
Spätlese
Sött
Halvtorrt
Torrt
Sen skörd (sötare)

Står det inget på etiketten kan man titta på alkoholhalten i vinet, är den på 7-8% så utgå ifrån att vinet är halvtorrt.

Det finns en uppsjö av viner från Zell och på gågatan Balduinstrasse finner ni ett gäng försäljningsställen. Vill ni ha hela dalen serverat framför er ska ni bege er till Mosel Vinothek i Bernkastel-Kues på Kues- sidan.
 Zeller Schwarze Katz Foto: Patrik Mattsson © 2014
Schwarze Katz Brunnen designades av professor Burger från Mayen år 1936.


 
Carlo Polito fotograferar här Bianca Passarge.


Dansande catwoman på flaskor
Om ni ser denna figur i staden så kan det vara trevligt att känna till historien kring flickan. Året är 1958 och den sjuttonåriga Bianca Passarge från Hamburg klär ut sig till en svart katt och dansar på några flaskor. Hennes framträdande baserades på en dröm hon haft. Träget kämpade Bianca på 8h varje dag tills dagen kom då hon förmådde dansa på flaskorna. Bilden är tagen av Carlo Polito som i sin tur anlitades av en vinproducent i Zell.



Så började det
Det är år 50 f.Kr. och hela Teutonia är ockuperat av romarna... Hela Teutonia? Nej! Den lilla byn Kaimt som befolkas av envetna kelter vägrar ge upp!

Den keltiska hövdingen Horgar bjöd in romarna på en tre- dagars bankett där det dracks en hel del vin. Denna gest lär ha resulterat i att det blev aldrig något slag mellan kelterna och romarna vid "Zell". Legenden återupplivas sista helgen i augusti under festivalen Keltisches Weingelage.

De gamla keltiska bostättningarna Merl, Barl & Kaimt är numera stadsdelar och ingår i staden Zell som i sin tur grundades av romarna 70 e.Kr. Namnet kommer från latinets Cella, romarna skapade lagerlokaler för godshantering intill hamnen här och platsen blev snabbt ett handelscentrum.

Kelterna odlade vin här långt innan romarna gjorde det, men romarna har fått äran av att ha implementerat vinkulturen i Moseldalen och anledningen till detta kan vara kopplat till ett dekret. Den egentliga utvecklingen av Moselvinet började då ett dekret utfärdades av den romerska kejsaren Probus (278 - 280) som gav klartecken för odling här.

Under trettioåriga kriget erövrades och plundrades staden av svenska trupper vid två tillfällen, 1632 och 1635.

Efter Napoleons erövring av Rhenlandet 1794, så upplöstes Kurstaten Trier och kyrkans, klostrens och adelns egendomar förstatligades och såldes ut till privatpersoner. På så vis kom också många bra belägna vinberg i privata händer.
 Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
Den vackra gågatan Balduinstrasse i Zell


I dag
Vid utgrävningar som gjordes i Zell år 1978 fann man rester av en romersk badanläggning vid Käsgasse och Mariengasse och husgrunder ca. 100m därifrån. Zell och den gamla keltbyn Kaimt förbinds numera också av en gångbro över Mosel.


Martins- brunnen Foto: Patrik Mattsson © 2008
Natursköna omgivningar kring floden Mosel, här sett från Merl. uppe t.v. syns Marienburg     





Utflykter
Mosellandskapet är behäftat med historiska riddarborgar, slott och murgröns­klädda ruiner. Många äventyr väntar här!

Marienburg karta
Det gamla klostret byggdes om till en befästningsanläggning under 1500- talet. 1632 kom svenskarna att inta Marienburg under det s.k. trettioåriga kriget. Platsen är numera en skola för barn men det som är riktigt intressant på denna historiska plats är det som ligger 600m bakom Marienburg, utsiktstornet vid Grainskopf. Härifrån har man en bedårande utsikt över Mosel och den 180° svängen! Kör upp till Marienburg, här finns tre parkeringsplatser.

Bad Bertrich
Denna stilfulla ort besitter Tysklands enda glaubersaltkälla. Det är hela 32°C varmt källvattnet från 2000m djup vars mineraler lär ha god effekt på muskler och leder. Ta er till Kurfürstenstr. 32, D-56864 Bad Bertrich

Bremmer Calmont
Europas brantaste vinberg, "Bremmer Calmont" med 68° lutning, ligger i världens största sammanhängande branta vinodlingsområde. Missa inte utsiktsplatsen karta

Bainter Kopf karta
Kelterna byggde en befästningsanläggning uppe på Bainter Kopf. Ni kan bara komma hit genom vandring. Platsen är historisk och Utsikten över Zell är fantastisk!
 Zell Foto: Patrik Mattsson © 2014
Från Runder Turm har man en fin utsikt över Zell


Runda tornet
Zell's landsmärke som syns vida omkring. En rest från tidigare försvar vid stadsmuren.


 Livsnjutare i Cochem Foto: Patrik Mattsson © 2008
Slutord
Tänk på att cash is king vid restaurangbesöket och glöm inte att många kök i Moseldalen stänger mellan kl. 14:00 - 18:00. Detta kan komma lite som en överraskning att "siestan" nått dessa breddgrader.

För dig som tar en båttur på floden bör tänka på detta när ni stiger av och börjar leta efter något ätbart. I Cochem däremot tar kockarna aldrig siesta!

Tänk på att varje år på söndagen efter pingst stängs vägarna (bl.a. 49'an) av mellan Cochem och Trier.
Orsak, Happy Mosel!

Sett ur ett turistperspektiv är Zell (Mosel) ett luftigare och mindre intensivt alternativ än städerna Cochem & Bernkastel-Kues.










Det finns ett stort handelsområde (stängt sön.) uppe vid Zell-Barl med affärer som Globus (mat, vin, öl etc.), Lidl, Jysk m.fl.

Gågatan i Zell riktar in sig på restauranger och vinförsäljning. En liten affär inte långt i från kyrkan, påminner mera om en slags nära-dig-butik vilket kan vara räddningen om ni saknar något i köket.


Trevlig resa !
 
 
 
 
 
 
 

Se film...

 
 
 
 
 
 
 















 

Tillbaka




Tidsavstånd

Puttgarden -
Cochem     6,5h
Prag (CZ)     8,0h
Paris (F)     11,0h

Cochem -
Bernkastel-Kues     1,0h
Rüdesheim a.R.     2,0h
Paris (F)     5,0h
Prag (CZ)     7,0h