Förberedelser inför Europaresa
I Holland är det tillåtet med en reservdunk i bilen, men inte om du kör på en färja.
Enligt belgisk lag måste motorn stängas av om man fastnar i en bilkö på motorväg.
I Österrikes huvudstad Wien är det förbjudet att använda tutan!
Läs mer om Bilen, forum, hunden, kontokort, mobilen...
Om Bilden: Den tyska staden Koblenz rådhus figurerar i bakgrunden

Tillbaka




Bilen
En av de större ingredienserna för en lyckad bilsemester, ha koll på bilen och dess tillbehör.


Saker som jag ska ha med mig i och på bilen.
Med detta så menas saker som du måste ha för att inte
komma i kläm med lagar o förordningar. Det rekommenderas
att ta med sig samtliga av nedanstående punkter. Detta för
att öka ditt skydd samt din rörelsefrihet mellan länderna.

Bogseringslina
Krav på bogseringslina...
Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Serbien och Slovakien.
Brandsläckare
Lag på brandsläckare...
Albanien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Ukraina, Turkiet och Grekland (stora böter om släckare saknas). Spanien, Storbritanien och Irland har nu rekommendationer på brandsläckare.
Bredd -
Hur bred är din bil?
Vid vägarbeten utmed motorvägarna skyltas den begränsade bredden för den vänstra filen oftast till 2,0m. Dessa uppgifter framgår ur bilens registreringsbevis men detta är exklusive sidospeglar. Den tyska polisen gör ett tillägg på den fysiska bredden vilket inkluderar sidospeglarna. Exempel på bilar som bör ligga i lastbilsfilen är Audi A3 vars bredd ink. sidospeglar är 2010mm och Volvo V60 2105mm! Adac.de presenterar en lista på olika bilmodeller inklusive modellens bredd
Första hjälpen-kit
Om "kudden" saknas vid genomresa i Tyskland, Ungern, Grekland, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Macedonien och Slovakien så utdelas böter.
Första hjälpen-kudden är en självklarhet.
Glödlampor
I vissa länder är det lag på att det ska finnas extra glödlampor till bilen.
GPS
Fr.o.m. den 3 januari 2012 utökades lagen i Frankrike kring utrustning som kan detektera fortkörningskameror till att gälla även utrustning som kan informera om vart dessa är placerade. Detta gäller all utrustning som ex. GPS som innehar denna funktion, smartphones med APP etc.

När det gäller GPS som varnar för fast placerade kameror är denna mjukvara förbjuden i följande länder.
Frankrike, Lettland, Litauen, Luxenburg, Polen, Norge, Portugal, Rumänien, Slovakien, Tyskland & Schweiz. I Tyskland är det föbjudet även om GPS'n ligger i bagaget och är avstängd.
I detalj finner man hela listan här (Fra)
Halvljus
Notera att uppgifterna gäller personbil under dagtid, motorcyklister har många gånger krav på att halvljuset ska vara på som exempelvis i Tyskland och Frankrike m.fl.
Det är krav på att ha halvljuset på i...
Sverige, Bulgarien (fr 2007), Danmark, Norge, Finland, Island, Estland, Lettland, Kroatien, Rumänien (fr. 2007), Schweiz (fr. 2014), Slovenien, Italien, Ungern (endast utanför tätort), Tjeckien (fr 1 juli 2006) och Slovakien (2008) .

Halvljus endast under vintermånaderna
Polen, Litauen. Ukraina, uppgifter saknas.

Frivilligt att ha på halvljus
Frankrike, Tyskland och Österrike (fr. 2008)

Grekland, om du inte kan stänga av ljuset manuellt så får du i din utlandsregistrerade bil köra med ljuset på under dagtid, hyr du en grekisk- registrerad bil så är det totalförbud under dagtid.
OBS! Ukraina = totalförbud under dagtid.

Information om halvljus på dagarna får du vid de stora gränsövergångarna.

Källor: Automotorsport.se och Motormannen.se
Ingraverade glasrutor.
Registreringsnumret ska vara ingraverat i bilens samtliga glasrutor, detta för att stöldförsäkringen ska gälla - Gäller ett fåtal länder. Hör med ditt försäkringsbolag.
Miljödekal
Frankrike







Crit'Air, luftkvalitetscertifikat.
Fr.o.m. 1 mars 2017 ska alla utländska bilar i Frankrike ha ett klistermärke på vindrutan som visar hur mycket miljögifter motorn släpper ut. Tänker du åka till Frankrike med en bil som registrerats in före 1997 så är denna inte välkommen in till landet.

Certifikatet är ett runt klistermärke som måste placeras på framrutan och det finns 6 olika typer av certifikat.
Varje certifikat motsvarar en fordonsklass definierad enligt utsläpp av luftföroreningar.

Var gäller certifikatet
I skrivande stund (2017-04-29) är det förbjudet att köra in i Paris med ett grått märke d.v.s. bilar som registrerats in mellan 1997 och december 2000. F.n. gäller körning och parkering i begränsade trafikzoner som delar av Grenoble, Lyon-Villeurbanne och Paris-regionen innanför A86.

Certifikatet gäller så länge detta är läsbart och hela bilens livslängd, d.v.s. fordonet behåller sin miljöklassificering under hela sin livstid. Du kan köpa certifikatet på crit-air.fr (Webb shop)

Läs mer på crit-air.fr (eng)







Miljödekal
Italien



Du är på väg in i en miljözon
På väg in i miljözon

Miljözonerna i Italien är nu många, se här (ita). Man kan köpa dekalen (som italienarna kallar för ECO Pass) i kioskerna för mellan 2-5 euro/ dag. Det är olika regler städerna emellan så studera tavlan innan du kör in i Zona Traffico Limitato. Många gånger gäller restriktionerna dagtid och på vardagar men på några platser har det också införts direkt inkörningsförbud.

Böter
I vissa fall så finns det elektronisk utrustning som fotograferar nummerplåtarna varpå man kan få flera böter. Om dessa i dagsläget kan drivas in i efterhand är oklart.







Miljödekal
Tyskland



Du är på väg in i en miljözon
På väg in i miljözon


Du lämnar miljözon
Du lämnar miljözon
Feinstaubplakette
Det finns fyra utsläppsklasser. Ju lägre Partikelutsläpp din bil har, desto högre utsläppsklass. Man kan skaffa dessa feinstaubplakette (utsläppsklistermärken) t.o.m. på lördagar i Tyskland. Gå in på den här länken och skriv in staden du ska besöka så får du öppettider samt en adress och karta.
TÄNK PÅ att man måste ha med sig registreringsbeviset (del 1).

KLASS 1
Feinstaubplakette Motorfordon i klass 1 är inte berättigade till utsläpp klistermärken. Denna klass omfattar personbilar utan katalysator, Euro-I (bensinbil utan katalysator registrerad före den 1 Jan 1993) och pre-EURO-I (dieselbil registrerad före den 1 Jan 1997).



KLASS 2
Feinstaubplakette Denna klass (euro II) omfattar personbilar (diesel) som registrerats mellan 1 Jan 1997 till 31 Dec 2000



KLASS 3
Feinstaubplakette Denna klass (euro III) omfattar personbilar (diesel) som inregistrerats mellan 1 Jan 2001 till 31 Dec 2005



KLASS 4
Feinstaubplakette Omfattar personbilar (diesel) som inregistrerats fr.o.m. 1 Jan 2006 och frammåt samt de bensindrivna bilar som inregistrerats fr.o.m. den 1 Jan 1993 och frammåt.

Observera, kör man in i en tysk miljözon utan ett utsläppsklistermärke så ligger böterna på 40 euro
Läs mer på umwelt-plakette.de

Reservdunk (bensin)
Tänk på att det är förbjudet att ha en fylld reservdunk i Grekland och du får böter på Autobahn om du får bensinstopp. I Nederländerna är det också förbjudet men bara om man kör på en färja.
Reservnycklar
Notera att i vissa länder finns det krav på reservnyckel.
Glömt reservnycklarna till bilen ?
Det kan ta upp emot en vecka att få nya.

Har din bil ett modernt bränslelås ?
Det går inte att tillverka en nyckel ute på kontinenten, detta måste ske genom den svenska bilfirman.
S- Märke
Märket sätts på där bak och detta gäller för hela Europa. Har bilen en EU-flagga på registreringsskylten så behövs inget separat S-märke inom EU.
Varningstriangel
Gäller så gott som hela Europa men observera att det ska finns 2st i bilen om du åker igenom Cypern. Har du släp påkopplat där bak så gäller två trianglar i Norge, Spanien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro och Makedonien.
Notera att några av de länder som nämnts här har krav på två varningstrianglar även på personbil utan släp, detta gäller inte dig som turist men oddsen att vinna ett ordkrig med en okunnig polis talar ofta emot dig, därför rekommenderas 2st även om du inte har släp.
Varselväst
Kallas även för reflekterande varningsväst, används när fordonet råkar ut för punktering eller något annat oförutsett stopp på motorvägar och landsvägar.
OBS! Om du inte har västen i bilen vid en rutinkontroll i nedanstående länder så är bötesbeloppet ca 60 €.

Införde Land
040401 Italien,
040723 Spanien 2st
050501 Österrike
060101 Kroatien
070101 Slovakien
070201 Belgien
070301 Norge (rekommendation)
080430 Slovenien
080701 Frankrike (böter enl. kat. 4)
140701 Tyskland (endast tyska medborgare)
Rumänien Gäller för fordon över 3,5ton
Notis!
För cyklister Frankrike utanför tätort så gäller också varselväst fr.o.m. 080901

och övriga...

Andorra
Makedonien
Montenegro
Portugal (böter fr. 120 €)

Källa för bötesbeloppen: Sydsvenskan.se
Vignette
Motorvägsavgifter förekommer i vissa länder, läs mer.
Vinterdäck M/S (dubbfria) under sommarhalvåret
Friktionsdäck som bl.a. marknadsförs som åretrunt- däck har stora svagheter om de används under sommarhalvåret. På våta vägbanor blir skillnaden mellan friktionsdäck och sommardäck mycket stor vad det gäller möjlighet att göra en undanmanöver. Tittar man på bromssträckan blir denna 39% längre med friktionsdäcken på.
Källa: Auto Motor & Sport
Vinterdäck
Många länder har förbud mot dubbdäck såsom Tyskland, Polen, Bulgarien, Slovakien, Nederländerna, Kroatien, Rumänien, Ungern och Portugal Här gäller åretruntdäck.
Belgien:
Dubbdäck får användas mellan 1 nov - 31 mars. 60km/h på vanlig väg och 90 km/h på motorväg. Klistermärke på bagageluckan 60 km/h.
Danmark:
Vinterdäck är inte obligatoriska men får användas mellan 1 nov - 15 apr, mönsterdjup ska vara minst 3mm.
Finland:
Vinterdäck gäller under perioden 1 dec - 29 feb, du får använda dubbdäck fr.o.m. den 1 nov - dubbsäsongen bestäms i första hand av rådande väder- förhållanden och väglag vid tillfället.
Italien:
Vinterdäck är tillåtet fr. 15 nov - 15 mar, med vinterdäck så gäller:
Motorväg 120 km/h
Landsväg 90 km/h.
Snökedjor är obligatoriska i Val d'Aosta fr. 15 okt - 30 apr, perioden kan förlängas beroende på vädret. Övriga landet så gäller kedjor vid skyltning eller väglag.
Norge:
Du får använda dubbdäck i Norge men tänk på att i städerna Trondheim och Oslo är dubbdäck avgiftsbelagda. Vinterdäck + snökedjor vid vinterväglag gäller, minst 3mm mönsterdjup.
A. 1 nov - första måndag efter påskdag.
B. 16:e okt - 1 maj gäller för Nordland, Troms och Finnmark.
OBS! Det är upp till dig som förare att se till att ha säkert väggrepp. Det finns alltså inget krav på snökedjor eller att dessa ska kunna visas upp vid gränsövergången till Norge.
Schweiz: Dubbdäck förbjudet på motorväg.
Schweiz tillåter användning av dubbade däck under perioden 1 november - 31 mars endast för fordon på max. 3.5 t. Med dubbdäck får du köra högst 80 km/h och bilen måste ha ett klistermärke som markerar hastighetsbegränsningen väl synligt på bakluckan.
Spanien:
Dubbdäck är endast tillåtet vid snö och is.
Sverige:
Vinterdäck gäller vid vinterväglag (snö, is och frost) under perioden 1 dec - 31 mar, minst 3mm mönsterdjup. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.
Tyskland:
Vinterdäck (dubbfria) gäller vid vinterväglag, minst 4mm mönsterdjup samt att däcken ska vara märkta med M+S (mudd and snow) d.v.s. året runt- däck.
Österrike:
Vinterdäck är tillåtet fr. okt - maj, med vinterdäck så gäller:
Motorväg 100 km/h
Landsväg 80 km/h.
Snökedjor kan användas när underlaget kräver det. Vid skyltning så ska kedjor användas.

Läs mer om däck på stro.nu





Broar

Är bron stängd ?
Att tänka på när det gäller Öresundsbron är att den stängs för fordonstrafik om vindarna når 27m/s och över.



Fehmarn Bält DAN - TYS
Byggstarten är planerad til 2020 som är tänkt att avslutas år 2028. Bron knyter då ihop Tyskland och Danmark över Stora bält.
www.femern.info

Stora bältsbron DAN - DAN
Titta in på deras hemsida innan avresa, klicka på "Om Storebaelt" därefter "Bromelding", här kan du också anmäla dig för bro info via SMS, gratis. www.storebaelt.dk

Svinesundsbron SVE - NOR
Sommaren 2025 blir bron avgiftsfri men fram till dess finns det ett antal olika betalningsalternativ, läs mer på deras hemsida.
www.svinesundsforbindelsen.se

Sundsvallsbron SVE (E4)
När bron öppnas blir avgiften 9 kronor per passage. För tung lastbil (totalvikt över 3,5 ton) blir avgiften 20 kronor. Återbetalningstiden beräknas bli cirka 35 år.
www.svinesundsforbindelsen.se

Öresundsbron SVE - DAN
Få ett SMS när förhållandena begränsar eller förhindrar biltrafiken på Øresundsbron.
Läs på hemsidan eller lyssna på trafik-radio på 93.9 FM, 96.5 FM og 102.0 FM
www.oeresundsbron.com



Bro Bizz - För dig som använder dig av detta betalsystem.
Parkering med BroBizzen på Kastrup
Har sedan tidigare varit möjlig i parkeringshusen P6 och P8. Nu kan man också använda sin BroBizz i P1, P9 och P12. Dessa parkeringshus har en lägre avgift men är fortfarande på bekvämt gångavstånd från flygterminalerna. De Parkeringshus där Brobizzen kan användas är tydligt markerade med den gröna BroBizz- loggan vid infarten. Genom att köra fram helt till bommen avläses BroBizzen automatiskt och bommen går upp.
Lufthavnsparkeringen København << Se karta över parkeringshusen

Koppla BroBizzen mot Easy Go
Det här är ett nordiskt samarbetsprojekt som för förenklar passage genom avgiftsbelagda vägar i Norden vid betalstationer i Sverige, Danmark och Norge. Du kan köra hela vägen från Köpenhamn till Namsos i Norge utan att stanna för betalning.

Brobizz gäller numera också på Scandlines!
Helsingborg-Helsingör
Rödby-Puttgarden
Gedser-Rostock.
Observera att din BroBizz endast kan användas för personbil (max 6 m lång) hos Scandlines.


Checklista
Om något skulle gå snett så kan du agera snabbt på plats med hjälp av dessa uppgifter.

Kom-ihåg-lista
Listan innehåller telefonnummer samt fält för spärrnummer som du ska fylla i. Även tips och vad du bör ha med dig till dig själv och bilen för en lyckad semester.

Listan öppnas upp i ett nytt fönster.



Emu
Dessa länder står på kö d.v.s. i fas ERM2 för att införa euron som valuta.

Danmark


Dessa länder har euro som betalningsmedel.
Den 1 januari 2002 infördes sedlar och mynt i euro i de länder som deltog i valutaunionen då, antalet EMU- medlemmar har sedan dess vuxit i antal.

1998
Belgien, Tyskland, Spanien, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Österrike, Portugal och Finland.
2001
Grekland
2007
Slovenien
2008
Malta och Cypern
2009
Slovakien
2011
Estland
2014
Letland
2015
Litauen
2023
Kroatien





Faror
Varje år luras tusentals turister runt om i Europa på pengar.

Här följer lite tips.
Sverige är inget undantag på detta område, man ska betänka att det är vi som är turister och kan då blir ett lovligt byte. När det gäller bilkörning i vissa länder så förekommer det att får, kor, jordbruksmaskiner och annat kan stå och gå på vägarna.


Tyskland :
Sova i bilen på en bensinmack ?
Tjuvar opererar oftast på södergående bensinmackar/ rastplatser eftersom semesterkassan är större där än de bilister som är på väg hem (norrgående). Är du orolig så prova att "vända" på autobahn så att du sover på en norrgående välbesökt bensinmack, självklart är detta ingen garanti!

Köra bil i storstäder :
Någonstans, troligen vid ett rödljus, hade någon stuckit hål på bilens ena bakdäck. Två unga män på EU-moped körde upp jämsides, pekade bakåt och gestikulerade att något var galet.
Dessa historier existerar så var alltid på din vakt.

Falska poliser
Tänk på att en polisman får fråga efter ditt pass men inte kreditkort och pengar!
Ha alltid en fotokopia av ditt pass, många gånger ligger ju faktiskt originalet på hotellet. En riktig polis brukar uppträda proffesionellt.
Bulgarien: Var misstänksam mot landsvägspoliser, speciellt de som inte kör vita Opelbilar.
Slovakien : Efter mörkrets intrång får polisen endast stoppa dig där det finns gatubelysning (utanför tätort).
Lettland: Polisen får inte inkassera böter på plats.
Montenegro: Böterna skall betalas kontant direkt till polisen.
Nederländerna: Har Europas högsta böter för trafikförseelser.
Portugal: Polisen har rätt att uppbära ordningsböter omedelbart.

Bukarest
Hösten 2006 har flera fall rapporterats där gatubarn rånat turister i närheten av Unirii-platsen i centrum. Det finns skojare som visar upp polisbrickor och ber att få titta på ens pass

Fin bil
Ett annat trick biltjuvarna i Polen använder, enligt den polska polisen, är att fästa GPS-sändare under bilar som de vill stjäla.


Restaurangen i Östeuropa
I många östeuropeiska länder (oftast forna östblocket) får man betala för bröd, ketchup och annat som ställs fram på bordet. Även om du inte äter något av detta så kommer det att kosta (ca. 10-30 SEK/pers), det är inte fel att fråga vad dessa extra tillbehör kostar innan du tar beställningen och passar det inte så säg ifrån. Ifrågasätt notan om något är otydligt, det är inte helt ovanligt att man "råkar" slå in fel, kontrollera alltid.

Sandlådan
Varje år så blir flera barn blinda efter ett besök i sandlådan. Bakterier som fastnar på fingrarna och sedan gnids in i ögonen. I länder där hundar springer lösa ex. Rumänien, Ungern, Bulgarien m.fl. så är det klokt att hålla barnen från allmänna lekplatser, du kan finna intressanta artiklar på www.pestiside.hu (eng).

Serbien
Om du har mer än 5000 euro vid utresan så kan myndigheterna lägga beslag på den andel som överstiger summan 5000. För att slippa detta så ska du uppge hur mycket kontanter du för in i landet, pappret ska stämplas vid gränsövergången (inresan), detta är förövrigt en skyldighet.

Sofia
Problematiska områden i Sofia är Saluhallen, köpcentret Tsum, Sveta Nedelya-platsen, centralstationen och stadens gångtunnlar. I centrum stöter man på barn som säljer kalendrar och kort med religiösa motiv, många av dessa är skickliga ficktjuvar.

Spanien
När man sitter i bilkön på den spanska sida på väg in i Gibraltar så går det runt personer med falska legitimationer som kräver bilister på en “inreseavgift” (ca. 100 euro) för att kunna köra in till den brittiska enklaven. Tänk på att det inte kostar något att passera.

Stanna vid rött ljus
I södra Italien händer det ofta att väskor stjäls ur bilar som stannar vid rött ljus, upp med rutorna och låsta dörrar gäller.

Transfer Flyg - Huvudstad
I tågen från flygplatsen Schiphol (utanför Amsterdam) finns professionella tjuvligor vars byten är nyanlända turister.
Lokaltåget RER på linje B som går mellan Paris och flygplatsen Charles de Gaulle opererar ligorna, håll koll på dina väskor.

Tåglinjerna Lissabon-Cascais och Lissabon-Sintra
Det händer att ungdomsligor utför stölder och rån.

Utelivet
Två vackra kvinnor kommer fram till dig och frågar om ni tillsammans kan ta en drink.
Självklart kommer notan (för 3st drinkar) att hamna på 800 SEK. Sådana här historier kommer från Budapest men även städer som Paris, Barcelona m.fl.

Källor:
State.gov, Finland.fi, Usembassy.hu och muntliga.
Hotspots
De trådlösa zonerna, även kallat hotspots, ökar i antal hela tiden.

Surfa gratis på semestern.
Danmark bygger ut i en rasande takt och lär ha 3500 hotspots i slutet av år 2008.
De flesta länder i Europa har gratis wifi i större städer, prova söka här
Tänk på att allt du gör (ex. lösenord) kan ses av någon annan, tänk dig för innan.


Danmark - Openwifi.dk
Litauen - Wifi.lt
Nedeländerna - Wifi-amsterdam.nl
Ryssland - Hotspot.net.ru (endast ryska)
Storbritanien - Wi-here.com
Tyskland - Hotspot-locations.de


Surftips på semestern.
Dessa program kan vara till hjälp för dig där ute.

  • Voicethread
    Surfa ihop på distans. Här kan man diskutera via nätet samtidigt som man tittar på webbdokument tillsammans.


  • Hunden
    Det finns en del att tänka på innan du reser med hund i Europa. ID-märkning, rabiesvaccination, blodprovs- kontroll, och avmaskning mot bandmask.


    Att resa med hund.


    Länkar
    Ladda ner blanketter- www.sjv.se

    Tullverket
    Att bila med hund i Europa - www.dogma.nu




    Kontokort
    Sedan lagändringen från 2010 kan våra svenska banker själva avgöra när kortinnehavaren är betalningsansvarig vid ett bedrägeri. Var rädd om din kod och ditt kort!

    Restaurang - Kortdragare
    Vissa restauranger har en portabel kortdragare vilket gör att du har full uppsikt över ditt kort. Men hela Europa har inte hunnit med i denna utveckling.
    Läs mer: så säkrar du ditt kort
    Restaurang - Slipen
    Kontrollera inte bara siffran som står på slipen du ska skriva under, utan även vilken valuta.
    Exempel: Du befinner dig i Ungern och ska godkänna restaurang- notan på 400 Forint eller står det Euro ? skillnaden är mycket stor och när du godkänt beloppet så kan det bli mycket svårt att få pengarna tillbaka.
    Uttagsautomaterna:
    Var vaksam på personer som vill hjälpa till eller ge goda råd, du behöver inte deras hjälp eftersom det är nästan som hemma. Skillnader kan vara att sifferplattan är spegelvänd och att instr. är på engelska.
    Ficktjuvar:
    Den bestulna kvinnan skulle ta ut pengar från en uttagsautomat. När hon hade fått sina sedlar upptäckte hon att en pojke och två flickor hade smugit upp bakom henne. Efter en stund kom flickorna fram och ville växla pengar. Kvinnan hade plånboken framme men förklarade att hon inte hade någon möjlighet att växla. Trots det tryckte en av flickorna ned ett mynt i hennes plånbok.

    Det finns gott om ficktjuvar i Rom, så var vaksam! En bekant till min familj råkade ut för en tjuv som med ett rakblad skar upp deras väskas botten och länsade den på värdesaker.

    Ett vanligt knep är att flera unga killar agerar stökigt eller förföljer en, vilket gör att man riktar uppmärksamheten mot dem, medans en lugn kille som man inte lägger märke till tar ens plånbok.
    Källa: backpacking.se

    När vi fortsätter att promenera trottoaren fram så rusar det plötsligt fram några småungar där två av de tar tag i mina armar, varefter ytterligare en tredje trycker en kraftig kartongbit i magen på mig. Jag känner därefter att han börjar rota i mitt pengabälte.
    Källa: Per Falkman
    Att anteckna:
    Många webbaserade banker har en s.k. "anteckningslapp" i pdf- format som du kan ladda hem, där finns spärrtelefon nr. till din bank. Tänk på att inte bära detta papper på dig tillsammans med korten.
    Via internet:
    Uppgifter via internet
    Du kan öppna upp en webbaserad E-postadress, ex. hotmail.com i god tid innan du reser så att du inte glömmer lösenordet. Här har du skickat ett "mail" till dig själv om spärrtelefon nr. och andra viktiga uppgifter på ett fiffigt sätt, t.e.x. i bildformat (skannat en bild) och i ett filnamn som inte påminner om resor, konto nr. spärr nr o.s.v. Du har även skrivit ner hur du ska få ut nya pengar. I detta fall kan du bara ta in på ett internetcafé och hämta ner dina uppgifter från din E-post.
    Övrigt
    Har du som kortinnehavare varit oaktsam ?
    Gå in på Arn.se och skriv i sökfönstret "förlust av kort".

    Var finns uttags- automaterna ?




    Mobiltelefon
    Mobiltelefonen, ett redskap som kan rädda liv. Men det finns en hel del fakta som du bör berika dig med innan du reser för att få ut max av den.


    Att tala i en handhållen mobiltelefonen under körning.
    Det är förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon under körning i de allra flesta europeiska länder och böterna kan i vissa fall vara astronomiska. Men det finns undantag.

    Albanien - OK
    Litauen - OK
    Malta - OK
    Moldavien - OK
    Ryssland - OK
    Serbien - Förbjudet men mer en pappersregel. Kör du svenskregistrerat, undvik.

    Observera de spanska reglerna
    För förare är hörlurar och öronsnäckor (även för CD-spelare) förbjudna under körning. Mobilen ska vara kopplad till bilens fasta högtalare.
    Med andra ord, det är lättare att stanna till på vägkanten.

    Kan man ringa 112 utan utan SIM-kortet i Europa ?
    Ja det går att ringa utan SIM-kort i telefonen i Sverige. Det gäller inte för hela Europa. Flera länder har stoppat denna möjlighet då den dels inte fyller någon funktion och att det idag sker mycket busringning via dessa telefoner. Vi i Sverige arbetar för att även här kunna spärra bort dessa telefoner och målet är att under detta år ta bort denna funktion.

    Källa: Nils-Erik Norin Affärsområdeschef/SOS Alarm (06-01-23)


    Har du lagt in "ICE" i din telefonbok ?
    ICE - In Case of Emergency
    Smart Phone med kodlås
    När telefoner är låsta med kod kommer man inte åt adressboken och med ICE-kontakter. Ta hellre en bild på din ICE-kontakt med numret och använd denna som bakgrundsbild.

    Mobiltelefon
    Bokstavskombinationen ICE skrivs in i mobilens telefonbok, framför de personer som är närmast anhöriga. Vid en ev. olycka kan räddningspersonalen då snabbt få fram telefonnumret till anhöriga och på så sätt få reda på eventuell medicinering mm.

    Källa: SOS Alarm


    Hur ser täckningen ut i det område du ska besöka?
    www.gsmworld.com


    Priser från och till utlandet.
    Det är svårt att få grepp om detta område. Men du kan förbereda dig
  • Undersök samt.- kostnader hos olika operatörer i de länder du tänker besöka.
  • Ta reda på hur du gör för att välja mobiloperatör i din mobiltelefon.

    Kontakta gärna din mobilnäts- leverantör ang. prisuppgifter för den plats du ska resa till.


    Bestulen på din mobiltelefon ?
  • Spärra SIM-kortet
    Detta gör du hos din telefonoperatör.

  • Spärra mobiltelefon
    Du behöver samla på dig 3st uppgifter.
    1. Gör en förlustanmälan hos polisen, spara diarienummer.
    2. Mobilens telefonnummer
    3. IMEI-NR som är 15 siffror och är mobilens elektroniska tillverkningsnummer.
    Detta nr. får du om du slår in *#06# på din mobiltelefon.

    Eller

    Stöldskyddsregistrera och ring ett nummer!

    Svenska stöldskyddsföreningen www.ssf.nu
    Spärr nr. +46 (0) 771-772 772
    Aktivering ca: 249SEK första året. (uppg. från år 2014)
    Du kan även koppla konto nr. Id- handlingar, kamera o.s.v. till spärrnummer.
    Läs mer på deras hemsida.



  • Packning
    Den ultimata packningsmetoden finns inte eftersom själva rese konstellationen är så olika. Men det finns hjälpmedel.


    Packlista
    Något att tänka på kring packning är att "aktivitets- packa", d.v.s. en picknickväska, hotellväska, badväska etc. Utöver att det ökar smidigheten så minimerar man missar i packningen och IN/ UT- lastningen mellan boenden blir också smidigare.

  • På Tirendo.se finner man "gör-en-personlig-packlista applikation".







  • Pengar
    Har du blivit av med ditt plastkort så finns det andra vägar till pengar. Det kan vara bra att ha gjort upp i förväg med någon här hemma ifall du hamnar i en akut pengabrist.


    Hur packar man bilen bäst?
  • Westernunion
    Transaktionen tar ca. 15 minuter.
    Antingen gör din kontaktperson hemma i Sverige överföringen via hemsidan (VISA eller MasterCard) och du har då pengarna inom kort. Eller så går din kontaktperson iväg till ett kontor i Sverige och fyller i ett formulär.
    Gör så här: På deras hemsida går du in på "find an agent", fyll i "city" och "country", nu får du upp ett antal hämtningsställen, din kontaktperson gör likadant för att hitta ett kontor på sin ort.

    Viktigt när du kliver in på ditt hämtningskontor!
  • Du ska erhålla ett kontrollnummer (MTCN*) från din kontaktperson.
  • Du ska kunna identifiera dig.

    Läs mer på deras hemsida som även har en online- funktion där du kan följa statusen på transaktionen.

    * Money Transfer Control Number



  • Forex
    Transaktionen tar ca. 10 minuter.
    Gör så här: Gå in på "tjänster" och sedan "transfereringar". Din kontaktperson hemma i Sverige går in på ett forex- kontor och fyller i ett formulär. För att hitta ditt mottagarombud så gå in på Moneygram.com (sve).

    Viktigt när du kliver in på ditt hämtningskontor!
  • Du ska kunna identifiera dig.

  • Be din kontaktperson om ditt referensnummer.

    På Forex hemsida finner du en prislista under "MoneyGram".



  • Posten
    Se till att posten töms och räkningarna betalas.


    Se till att ha en tömd brevlåda även under semestern
    Adressändra tillfälligt eller beställ lagring av posten på adressandring.se.
    Se även till att avsäga dig all reklam genom en lapp på brevlådan.




    Räddningskort
    Underlätta för räddningstjänsten!


    Glöm inte att placera räddningskortet under solskyddet
    Den tyska motoroganisationen ADAC har låtit räddningsteam plocka ut dockor ur krockade bilar. För de team som hade tillgång till räddningskort gick räddningsaktionen 30-50% snabbare. Av de som avlider vid en trafikolycka så dör två tredjedelar på självaste olycksplatsen.

    Räddningskortet ger värdefull information för räddningstjänsten angående batteri, krockkuddar, bjälkar etc. Den placeras i solskyddet.

    Skriv ut ett räddningskort för din bilmodell - ADAC.DE



    Ringa
    Att ringa till och från utlandet.
    Från utlandet:
    00 (utlandet)
    46 (landsnummer)
    040 (riktnumer Malmö)
    XX XX XX (tel. nummer)

    Numret i sin helhet blir:
    004640 XX XX XX eller +4640 XX XX XX
    Till utlandet:
    sök efter landsnummer.



    Oroligheter
    Då och då blossar det upp oroligheter och Europa är inget undantag, svenska UD har sammanställt en lista där det framgår var dessa oroshärdar befinner sig och om det är lämpligt att åka eller ej.
    Titta in på www.regeringen.se




    Sidan skapad 06-01-15 | Sidan uppdaterad 18-06-12